seminarThumb

Σεμινάριο: Από τη ναρκισσιστική απαίτηση στο έντεχνο αίτημα: Θεωρία, συμβουλευτική και παιδαγωγική

Διάρκεια

2,5 ώρες, 1 συνάντηση || 9/3/2024 || Σάββατο, 11:00-13:30.

Έναρξη

09/03/2024

Περιγραφή

Η επιβίωση και η ζωή κάθε ανθρώπου, βιολογική και ψυχική, εξαρτάται από την αποτελεσματική διατύπωση αιτημάτων προς τον άλλον. Εν αρχή ην η άναρθρη, προλεκτική δήλωση της ανάγκης — η ναρκισσιστική απαίτηση. Αυτή, με την ευεργετική παρουσία και απάντηση του άλλου (μητέρα και κάποιοι ακόμη), πλάθεται και μορφοποιείται ώστε να εμπεδωθεί σε κοινούς κώδικες και να απευθύνεται ως αίτημα σε κατ’ αρχήν προσωπικούς άλλους. Το αίτημα είναι στις απαρχές του άτεχνο, λόγω ανεπάρκειας των διαθέσιμων κωδίκων επικοινωνίας και εγωκεντρικής αίσθησης της διάδρασης με τον άλλον («ζητάω κι έγινε»). Στην πορεία, η τέχνη της καλής συμβίωσης προϋποθέτει την αναπτυξιακή κατάκτηση του έντεχνου αιτήματος, δηλαδή του αιτήματος που απευθύνω μέσω πρόσφορων κωδίκων και λαβαίνοντας υπόψη και τον άλλον.

Το σεμινάριο παρουσιάζει μία πολύπλευρη, χειροπιαστή και άμεσα εφαρμόσιμη στην πράξη μέθοδο που στηρίζει το παιδί στην πορεία του προς την αναπτυξιακή κατάκτηση του έντεχνου αιτήματος.

Η ανάλυση, αποκαλύπτοντας τη λογική και τους μηχανισμούς του αιτήματος γενικά, έχει επεκτάσεις και εφαρμογές σε κάθε κατάσταση διατύπωσης αιτήματος, σε κάθε ηλικία και σε κάθε τύπο ανθρώπινης σχέσης και διάδρασης.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ειδικούς που παρέχουν συμβουλευτικές και θεραπευτικές υπηρεσίες και σε κάθε παιδαγωγό (γονείς, εκπαιδευτικοί κλπ.) που συνοδεύει το παιδί στην εργώδη πορεία του προς τη συγκρότησή του σε αυτόνομο, επιθυμούν και ηθικό υποκείμενο.

Κόστος: 15 € (Φοιτητές, εκπαιδευόμενοι, άνεργοι: 10 ευρώ. Ισχύουν ειδικές τιμές για άτομα που παρακολουθούν 3+ εκπαιδευτικά προγράμματα.)

Δηλώσεις και πληροφορίες συμμετοχής: edu@galinos-psy.gr.

Στην λήξη του προγράμματος θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης, με προϋπόθεση την τακτική παρακολούθηση.

ΕισηγητήςΝίκος Σιδέρης, Ψυχίατρος, Ψυχαναλυτής Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου «ΓΑΛΗΝΟΣ»

Φορέας Διεξαγωγής

Ινστιτούτο «Γαληνός»
Μεσογείων 260, Παπάγος Χολαργός 155 61

Το Ινστιτούτο «Γαληνός», εκτός από τις καταστατικές του προτεραιότητες ως χώρος παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας και ως χώρος εκπαίδευσης, φιλοδοξεί να λειτουργήσει επιπλέον και ως χώρος ανταλλαγής, ανάπτυξης και σύνθεσης ιδεών και πρακτικών. Πρόθεσή μας είναι τόσο η εμβάθυνση στη θεωρία όσο και η συνεχής σύνδεσή της με την κλινική, προκειμένου να εμπλουτίσουμε την δική μας θεραπευτική καθημερινότητα αλλά και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες για συστηματική μελέτη της εφαρμοσμένης θεωρίας και άλλων επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Η ευρύτητα των εκπαιδευτικών προτάσεών μας αντανακλά και υποστηρίζει αυτή την προοπτική. Ωστόσο, η καλλιέργεια της ευαισθησίας και της τέχνης του ζην όλων παραμένει ο τελικός μας σκοπός. Το πρόγραμμα που ακολουθεί υλοποιεί αυτή τη θεώρηση.

course-img-1800
Ψυχολογία

Σεμινάριο: Ύφος και ήθος του ψυχαναλυτή στην πρακτική του I, II

Το ύφος και το ήθος του ψυχαναλυτή είναι αυτά στα οποία καταλήγει η προσωπική διαμόρφωση κάθε ψυχαναλυτή, ως αποτέλεσμα μιας επίμονης και συνήθως επίπονης

  • Τύπος: Διαδικτυακό
  • Έναρξη: 18/05/2024
course-img-1792
Ψυχολογία

Βιωματικό Σεμινάριο: Αντιμεταβίβαση και Δομή Προσωπικότητας

Σε αυτό το σεμινάριο η Δρ. Σκουρτέλη ανοίγει χώρο για ανταλλαγή βιωμάτων πάνω στην αντιμεταβίβαση. Η ίδια, αντλώντας από την εμπειρία και την εμβάθυνσή της

  • Τοποθεσία: Αθήνα
  • Τύπος: Δια ζώσης
  • Έναρξη: 13/04/2024
course-img-1781
Ψυχολογία

Σεμινάριο: Από τη ναρκισσιστική απαίτηση στο έντεχνο αίτημα: Θεωρία, συμβουλευτική και παιδαγωγική

Η επιβίωση και η ζωή κάθε ανθρώπου, βιολογική και ψυχική, εξαρτάται από την αποτελεσματική διατύπωση αιτημάτων προς τον άλλον. Εν αρχή ην η άναρθρη, προλεκτική

  • Τύπος: Διαδικτυακό
  • Έναρξη: 09/03/2024