Η τοποθέτηση της ΕΕΨΕ για τις δηλώσεις του υφυπουργού κου Βαρτζόπουλου

1 Μαΐου, 2024

Η Εθνική Εταιρεία Ψυχοθεραπείας Ελλάδος τάσσεται απέναντι σε αναχρονιστικές θέσεις βιολογικού αναγωγισμού που διαστρέφουν το ψυχοκοινωνικό φαινόμενο της έμφυλης βίας. Η αναπαραγωγή έμφυλων στερεότυπων, όπως διατυπώθηκαν από τον υφυπουργό υγείας, είναι αντίθετη στη σύγχρονη βιβλιογραφία και με κανέναν τρόπο δεν προάγει τον διάλογο για τα ζητήματα ψυχικής υγείας στη χώρα μας.

Ο υφυπουργός είχε δηλώσει μεταξύ άλλων: Πρόληψη σημαίνει να αντιλαμβάνεσαι ποιος είναι ο εγκληματίας και να τον περιορίζεις σύντομα. Εάν αυτός είναι ανήλικος, ίσως θα προσπαθήσεις κιόλας να τον σωφρονίσεις (…) Οταν κάποιος είναι επιθετικός, είναι επιθετικός επειδή είναι γεννημένος επιθετικός και επειδή ο τρόπος με τον οποίο έχει ζήσει όλα αυτά τα χρόνια ενισχύει αυτή την επιθετικότητα. Εκείνο το οποίο μπορούμε να κάνουμε εμείς, είναι όταν διαπιστώνουμε σε πρώιμη φάση μια τέτοια επιθετικότητα, αυτή την επιθετικότητα να τη βάλουμε μέσα σε κοινωνικά κανάλια, δηλαδή να μη σκοτώνεις ή να μην επιτίθεσαι για να κλέψεις, να επιτίθεσαι στον εχθρό της πατρίδας, ή να επιτίθεσαι στον εχθρό της κοινωνίας. Αλλά όταν κάποιος εκδηλώνει πλέον μια οργανωμένη τέτοια αντικοινωνική, επιθετική, εγκληματική συμπεριφορά, ο σωστός τρόπος είναι η έγκαιρη ανίχνευση και η καταστολή, ο περιορισμός μέσω υπηρεσιών οι οποίες θα λειτουργούν στα πλαίσια της αστυνομίας, του δικαστικού συστήματος.

Είχαμε αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επειδή ακριβώς οι επιθετικοί χαρακτήρες δεν εκτονώνονται έξω, κλείνονται στο σπίτι και εκεί εκδηλώνουν την επιθετικότητά τους στις γυναίκες τους. Και λέω συνειδητά στις γυναίκες τους, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι σε όλη την πανίδα, σε κάθε μορφή εμβίων όντων το αρσενικό είναι πάντοτε επιθετικό. Είναι πιο επιθετικό γιατί αυτό είναι το οποίο στη φύση κυνηγάει την τροφή και αναλαμβάνει την επιθετική διεκδίκησή της ή την άμυνά της. Το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές, για να τίκτει και στηρίζει τη μορφή, είτε γίνεται στην αγέλη είτε γίνεται στη δυαδική μορφή που έχουμε στο homo sapiens. Αρα είναι η φύση των πραγμάτων το αρσενικό να είναι το επιθετικό. Κατά συνέπεια η έννοια της γυναικοκτονίας πραγματικά έχει μια βιολογική βάση.

Το βίντεο με τις επίμαχες δηλώσεις: