seminarThumb

10 Οκτωβρίου 2023 – Παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας: «Όλοι έχουμε δικαίωμα στην ψυχική υγεία»

Περιγραφή

H Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2023 γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου με στόχο την ευαισθητοποίηση για θέματα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία. Το φετινό μήνυμα του οργανισμού World Federation for Mental Health και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι: «Η ψυχική υγεία είναι ένα παγκόσμιο ανθρώπινο δικαίωμα – Μental Health is a Universal Human Right».

Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος από την ίδρυσή της θέτει την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα στο επίκεντρο της λειτουργίας της, μέσα από δράσεις και προγράμματα: ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης για τα δικαιώματα, καταπολέμησης του στίγματος ψυχικής υγείας, προώθησης της (αυτο)συνηγορίας των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα και της κοινωνικής τους ένταξης, και περιορισμού των ακούσιων νοσηλειών.

Στο πλαίσιο αυτό, το σποτ της φετινής καμπάνιας ευαισθητοποίησης της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος με τίτλο «Όλοι έχουμε δικαίωμα στην ψυχική υγεία» αναδεικνύει κάποιες θεμελιώδεις αρχές αναφορικά με τα δικαιώματα και την ψυχική υγεία:

Όλοι έχουμε δικαίωμα στην ψυχική υγεία. Κάθε άτομο έχει δικαίωμα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο ψυχικής υγείας. Αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα προστασίας της ψυχικής υγείας και το δικαίωμα πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Στα δικαιώματα είμαστε όλοι ίσοι. Όλοι ανεξαιρέτως έχουμε το δικαίωμα στην ελευθερία, την ανεξαρτησία και την ένταξη στην κοινότητα.

Κανένα πρόβλημα ψυχικής υγείας δεν ακυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα δεν αποτελούν αιτία περιορισμού των δικαιωμάτων του ατόμου ή αποκλεισμού από τις αποφάσεις σχετικά με την υγεία του. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο ΠΟΥ παγκοσμίως τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας συνεχίζουν να βιώνουν ένα ευρύ φάσμα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πολλοί αποκλείονται από την κοινοτική ζωή και υφίστανται διακρίσεις, ενώ μεγάλος αριθμός δεν έχει πρόσβαση σε περίθαλψη ψυχικής υγείας με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κάθε άτομο έχει δικαίωμα να ζήσει μια παραγωγική και ικανοποιητική ζωή. Τα άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους πολίτες, όπως το δικαίωμα να ζουν μέσα στην κοινότητα, να εργάζονται, να χαίρονται τις κοινωνικές δραστηριότητες χωρίς αποκλεισμούς, να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και την επιμόρφωση.

Δείτε το σποτ στο κανάλι της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος στο ΥουΤube:

Το σποτ δημιουργήθηκε με την ευγενική συμμετοχή των ακόλουθων ηθοποιών τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξη: Τζωρτζίνα Λιώση, Μανώλης Μαυροματάκης, Λίλα Μπακλέση, Γιάννης Χατζηγεωργίου Σκηνοθεσία: Πιέρρος Ανδρακάκος Μοντάζ: Κλέα Μιχαηλίδου Σπικάζ: Διονύσης Τσιρώνης

Στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, φορείς από όλον τον κόσμο ενώνουμε τις φωνές μας για να προστατέψουμε το δικαίωμα όλων μας στην ψυχική υγεία σε μια δίκαιη και συμπεριληπτική κοινωνία.

Λίγα λόγια για την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος

Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος είναι ένα επιστημονικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1981, από τον καθηγητή Ψυχιατρικής-Παιδοψυχιατρικής, Παναγιώτη Σακελλαρόπουλο και την ομάδα συνεργατών του. Η ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος εργάζεται με βάση τις αρχές της Κοινωνικής Ψυχιατρικής και έχει συμβάλλει καθοριστικά στην εξέλιξη της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα. Έχει αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο δραστηριοτήτων σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με την Ψυχική Υγεία και οι παρεχόμενες υπηρεσίες της καλύπτουν ένα μεγάλο τμήμα των ψυχιατρικών και παιδοψυχιατρικών αναγκών των κατοίκων των περιοχών όπου δραστηριοποιείται: Αττική, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Έβρος – Ροδόπη. H ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος προσφέρει τις υπηρεσίες της σε πάνω από 3.400 ωφελούμενους ανά έτος. Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν και χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας.

Αναλυτικές πληροφορίες για την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος: www.ekpse.gr

 

Φορέας Διεξαγωγής

Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος (ΕΚΨ Π. Σακελλαρόπουλος) είναι επιστημονικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο.

Τα πρώτα σημαντικά βήματα που οδήγησαν στη σύστασή του έγιναν το 1964 από τον καθηγητή Ψυχιατρικής – Παιδοψυχιατρικής Παναγιώτη Σακελλαρόπουλο και την ομάδα συνεργατών του, που εμπνευσμένοι από το πνεύμα της Κοινωνικής – Κοινοτικής Ψυχιατρικής άρχισαν να εργάζονται για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, αναπτύσσοντας το μοντέλο της Ψυχιατρικής Περίθαλψης στο Σπίτι του Αρρώστου (Ψ.Π.Σ.Α.) και των Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας.

Εργαζόμαστε για τη δημιουργία σύγχρονων, ανοικτών και ανθρώπινων θεραπευτικών μονάδων στην κοινότητα και την εισαγωγή καινοτόμων μοντέλων υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Έχουμε την πεποίθηση ότι κάθε άτομο με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, έχει δικαίωμα να απολαμβάνει μια ζωή με ποιότητα, αξιοπρέπεια, αυτονομία, οικονομική και κοινωνική δράση, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς, σε κάθε φάση της ζωής του.

Παράλληλα συμμετέχει ενεργά σε σημαντικά εθνικά και ευρωπαϊκά δίκτυα και προγράμματα ψυχικής υγείας, όπως: Μental Health Europe, European Disability Forum, Αsklepios, Social Firms Europe – CEFEC, Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης ΑΡΓΩ.

Οι πόροι της Εταιρίας προέρχονται από επιδοτήσεις του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας, προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χορηγίες και δωρεές.

course-img-2571
Δελτία Τύπου

Ολοκληρώθηκε το 5ο Forum Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος «Διάλογοι Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 5ου Forum Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος «Διάλογοι Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας» που είχε ως γενικό τίτλο

 • Τύπος: Δια ζώσης
course-img-2120
Δελτία Τύπου

Δράσεις Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης στην Καρδίτσα

Σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Φορέων Ψυχικής Υγείας «Αργώ», την υποστήριξη και συνεργασία του Υποδιοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Παπαγεωργίου και άλλους Φορείς

 • Τύπος: Δια ζώσης
course-img-2112
Δελτία Τύπου

Συμμετοχή στο ΓουέλΚΟΜ@Εθελοντισμός vol 2 του Δήμου Κομοτηνής

Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος, συμμετείχε στο 2ο φεστιβάλ ΓουέλΚΟΜ για την υποδοχή φοιτητών που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, στις

 • Τύπος: Δια ζώσης
course-img-2102
Δελτία Τύπου

10 Οκτωβρίου 2023 – Παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας: «Όλοι έχουμε δικαίωμα στην ψυχική υγεία»

H Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2023 γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου με στόχο την ευαισθητοποίηση για θέματα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία. Το

 • Τύπος: Διαδικτυακό
 • Τύπος
  Διαδικτυακό
 • Κατηγορία
  Δελτία Τύπου
 • Γλώσσα
  Ελληνικά
 • Email